Лазерна епилация

Лазерна епилация в Центрове FIZ

Elysion – диоден лазер

Единственият диоден лазер, с който може да се прави епилация и през лятото!

Лазерна епилация

Elysion премахва нежеланото окосмяване от всички типове кожа (от 1-ви до 6-ти фототип според скалата на Fitzpatrick) през цялата година. Отзивите на клиенти са изключително положителни, касаещи постепенното подобрение и редуциране на окосмяването на третираната зона веднага след първата процедура, с дълготрайни резултати.

Типът кожа е един от най-важните фактори и предпоставка за отлични резултати с най-малък брой сесии. Според скалата на Fitzpatrick има 6 различни типове кожа от 1 до 6, като най-светлите кожи са тези, които позволяват голямо количество енергия под формата на импулс да навлезе подкожно с най-малък риск от нежелани ефекти. Ето защо по-тъмни типове кожа са най-силно ограничавани от лазерни епилации, но не и от диодната епилация на Elysion, която третира дори най-тъмния фототип.

Процедурите с Elysion позволяват ефективно премахване на косми дори от най-чувствителната зона –  кожата на лицето.

Elysion премахва окосмяването по селективен начин, атакувайки пигмента на космения фоликул – меланин, чрез лазерни импулси, които причиняват температурно разрушаване на клетката на фоликула без да увреждат кожата.

Elysion притежава охлаждаща система, която защитава кожата от високи температури и по този начин прави епилацията безболезнена. Системата работи като поддържа постоянно ниво на температурата от 6 градуса на накрайника, независимо от температурата в помещението. Системата произвежда приятно усещане на кожата, което прави обезкосмяването безопасно,безболезнено и комфортно.

Какви са ползите от Elysion?

Дълготрайно обезкосмяване, което се постига за кратък период от време, като в същото време се подобрява състоянието на кожата. Така наречените „обърнати косми” се премахват и се подобрява състоянието при проблеми с фоликула, циреи, пъпки и т.н

Безопасна ли е?

Лазерната епилация е безопасна, когато се изпълнява от професионалисти

– Манипулацията е БЕЗБОЛЕЗНЕНА и толерантна към кожата.

– Страничните ефекти са минимални или никакви в зависимост от кожата, най-често се проявява зачервяване, което преминава бързо.

 

Има ли противопоказания?

Лазерната епилация не се препоръчва при:

  • Бременност
  • Екземи
  • Дерматити
  • Хепатит

Не се третират зони с татуировки, тъй като татуировката може да се повреди, както и зони с бенки. Процедурата може да се прави в зона, която се намира на най-малко 2.5 см разстояние от татуировка. Процедурата не се прилага върху тестисите при мъжете.

 

Има ли възстановителен период?

Няма възстановителен период. Клиентите могат да се върнат на работа веднага след процедурата.

Elysion не нарушава целостта на кожата, а само на косъма, така рисковете са сведени до минимум.

 

Предпазни мерки преди процедура?

Има няколко условия и те са главно, за да предпазят вашата кожа:

– Не се епилирайте с кола маска или епилатор от 4 до 6 дни преди процедура

– Избягвайте излагане на слънце на третираната зона /както и солариум/ поне 3 дни преди и след процедура. За превенция се препоръчва висок фактор слънцезащитен крем.

 

Често задавани въпроси за лазерна епилация:

Как да се подготвя за процедурата лазерна епилация?

За да бъде процедурата максимално ефективна е задължително космите, в желаната от Вас зона да не се отскубват в продължение на 4 седмици за зона лице и поне 6 седмици за зона тяло, като за зона крака времето за изчакване може да се удължи до 8 седмици. Това е с цел проследяване и спазване на анагенната фаза на косъма. Методите за епилация могат да са тези, при които няма отскубване на косъм – бръснене, подстригване, крем депилатоар.

Защо това е важно? – Значително важно е космите да са избръснати от 24 до максимум 48 часа преди процедурата, за да може стъблото на косъма да поеме енергията и да я достави до фоликула на косъма. Ако космите не са избръснати, ще изгорят на повърхността на кожата и могат да предизвикат изгаряне и на самата кожа.

Защо е важно космите да бъдат избръснати преди извършване на лазерна епилация?

Значително важно е космите да са избръснати от 24 до максимум 48 часа преди процедурата, за да може стъблото на косъма да поеме енергията и да я достави до фоликула на косъма. Ако космите не са избръснати, ще изгорят на повърхността на кожата и могат да предизвикат изгаряне и на самата кожа.

Мога ли да засиля окосмяването в зоната, в която бръсна космите си?

Това е един от митовете за лазерна епилация. Практически, засилване на окосмяването след използване на самобръсначка не е възможо. Бръсненето създава илюзията, че това се случва, тъй като с ножчетата ние отсичаме върха на косъма (най-тънката структурна част).

Ефективна ли е лазерната епилация при бели косми?

Не. За да бъде ефективна лазерната епилация, в състава на косъма трябва да има меланин. Меланинът е отговорен за цвета на косъма, а в белите косми няма меланин.

Какъв ефект се наблюдава след процедурата?

След лазерната епилация коренът и самият косъм изгарят. В следващите няколко дни космите започват да имитират растеж и да падат. Това се наблюдава след около десетия ден от процедурата и продължава около две седмици. Ефектът от лазерната епилация се вижда още след първата процедура и се изразява в редуциране на космите в третираната зона и забавянето на техния растеж. Понякога на втора-трета процедура окосмяването може да се засили. Това се дължи на светлинната енергия, която може да стимулира растежа на т.нар „заспали” космени фоликули. С всяка следваща процедура космите все повече намаляват, докато се достигне до изчезването им.

Вреди ли лазерната епилация на очите?

Да. Затова винаги при извършване на процедурата терапевта и клиента задължително са със специални очила, които предпазват очите от увреждане.

Безопасна ли е процедурата и може ли да предизвика рак на кожата, и да увреди органите?

Процедурата е напълно безопасна и толерантна към кожата. Единствената светлинна енергия, която причинява рак на кожата, са UV лъчите и то най-вече UVA лъчите, които увреждат ДНК на клетките. Диодната лазерна енергия с 810 nm дължина на светлинната вълна се прицелва единствено в космите и по никакъв начин не засяга кожните структури или органите.

Хормоналните промени оказват ли влияние на лазерната епилация?

Ефективността на процедурите зависи от индивидуалните особености на всеки организъм. Когато е налице хормонален дисбаланс поради заболяване или прием на хормонални препарати, противозачатъчни и други, може да се наложи да бъдат направени по-голям брой процедури. Също така резултатът може да не бъде траен като обикновено.

Кога може да се направи първа процедура?

По правило първата процедура лазерна епилация трябва да бъде направена след настъпване на полова зрялост, като и за двата пола това е към 16-18 години. За момичетата е важно да имат редовен месечен цикъл. Това е от значение за ефективността на процедурата, тъй като по време на пубертета хормоните не са балансирани. По закон лазерната епилация може да бъде извършвана само на пълнолетни лица. При непълнолетните процедурата се прилага само след
съгласието на родител/настойник и в негово присъствие.

Каква е разликата между лазерната епилация и фотоепилацията?

Основната разлика между двете е технологията. И при двете епилации се произвежда светлинен лъч. При лазерната епилация, лъчът е концентриран и излъчва точната дължина на вълната (810 nm) , която е необходима за да обработим космите. Топлината се абсорбира от фоликула и заради това, рискът от изгаряне на кожата е минимален. Също така лазерните системи използват много по-голяма енергия в сравнение с фото епилаторите. При фото епилаторите, съществува риск светлината да бъде абсорбирана от околните тъкани. Тоест светлината не е фокусирана и шансът да нагреем пигмента на кожата и да я изгорим е много по-голям. Дължините на вълните са в широк спектър, което прави фотоепилацията по-малко ефективна.

 

Митове за лазерната епилация

Мит 1: Лазерната епилация не е ефективна.

За ефективността на епилацията оказват влияние най-малко 10 фактора и при всеки човек е строго индивидуално как, кога и до колко ще се повлияе от епилацията. Така че, е много важно всеки човек да се подложи на диагностика при специалист преди да прибегне до какъвто и да било вид епилация. Иначе се получава ситуация от типа „проба-грешка“, докато установим кое е най-добро за нас. Факторите, които влияят на резултата след епилация са:

  • Етапите на растеж на косъма. Те са няколко. Космите се повлияват най-добре когато са в активна фаза на растеж или така наречената анагенна фаза.
  • Цвят на косъма и кожата – Колкото по-светла е кожата и колкото по-тъмни са         космите върху светлата кожа, толкова по-лесно се повлияват. Обратното          обаче дава     негативен резултат. Светли             косми върху тъмна кожа   се        повлияват по-трудно.
  • Дълбочината на растеж на космите
  • Третираната зона

Докато само допреди две години не съществуваше технология, която няма сезонност – всички лазери на пазара можеха да се ползват само в есенно-зимния сезон и кожата не трябваше да се излага на слънце седмици наред след процедурата, то днес не е така. Испанската технология Elysion може да се използва и през лятото, като кожата не бива да се излага на слънце само 1-2 дни.

 

Мит 2: Преди епилация космите не трябва да се бръснат

Точно обратното. Преди епилация с лазер, задължително трябва да обръснете гладко зоната, която ще епилирате. Не трябва да скубете космите с пинсета или да си правите кола маска, а да обръснете космите. В противен случай епилацията няма да е ефективна. Дори можете да получите изгаряния от лазера.

 

 

 

Запази час
0