Дискова Херния – какво всъщност представлява

Дискова Херния – какво всъщност представлява

Когато гръбначномозъчен нерв бъде притиснат от материята във вътрешността на междупрешленните дискове, специалистите поставят диагноза „дискова херния”. Популярен термин за тази диагноза също е „дископатия”, като отново се касае за същото увреждане. Звучи страшно и обикновено извиква в съзнанието ни мисъл за неизбежна оперативна намеса. Какво всъщност представлява дисковата херния обаче?

Често срещани места, в които дисковата херния се локализира

Най–често дисковата херния засяга поясния дял на гръбначния стълб, което води до хронични болки в кръста – това е и един от първите симптоми. Друг често засяган район е този около шията. Този факт лесно се обяснява със системното оставане в една и съща поза, в която работим и липсата на движение на работното място. Понякога еднократна травма, получена в следствие на силно претоварване на гърба, също може да предизвика дискова херния.

Всъщност междупрешленните дискове служат като „амортисьори” на гръбначните прешлени и освен, че са техен свързващ елемент, те поемат и цялото натоварване при движение, като смекчават сътресенията при напрягане, въртене и усукване. С напредването на възрастта съдържанието на вода в дисковете намалява и така се губи тяхната гъвкавост. Понякога, точно преди да настъпи клинично изявена дискова херния, може да бъде забелязано леко подуване, което предхожда притискането на гръбначномозъчен нерв. Истински симптом за наличието на херния е болката и двигателното смущение в засегнатата област. Когато се касае за шията, болката се локализира в шийните и раменните мускули, а когато става дума за поясния отдел – в долната част на гърба, седалището, дори крака понякога. Наподобява убождане или гъдел, съпроводени от мускулна слабост и за разлика от болките, изразяваши се в спазми, при дискова херния болката е продължителна и непулсираща. Тъй като гръдната част на гръбнака е слабо подвижна, тя рядко бива засегната. Когато обаче се стигне до притискане на гръбначния мозък или конската опашка, може да се стигне до много тежки симптоми – трайно поразяване на нервите и парализа, засягайки и двете страни на тялото и нарушавайки важни функции на организма.

Как да разберем, че страдаме от дискова херния?

Диагноза може да бъде поставена след физикален преглед и провеждане на образна диагностика, като последното е необходимо, за да бъдат изключени други причини за болката. Въпреки популярния мит, че херния се лекува само с оперативна намеса, реалната практика показва, че при повечето пациенти адекватното консервативно лечение е напълно достатъчно  за овладяване на състоянието, даване на старт на регенерацията и успешно възстановяване от дисковата херния. Физиотерапия под контрола и наблюдението на специалист в кинезитерапията може да извърши чудеса за облекчаване на болката и лекуване на симптомите в рамките на няколко дни или седмици. Обикновено се изписват (от лекари) и аналгетици, които да спомогнат за намаляване на неприятното усещане, а съветът към пациента е да избягва физически натоварвания и неблагоприятни за болестното състояние пози. В изключително рядък процент от случаите е абсолютно необходима хирургичната намеса (по малко от 20%), което развенчава мита за неизбежната интервенция в случай на дискова херния.

Вземете мерки срещу дисковата херния още днес

Най – доброто решение при хронични остри болки в гърба е да се консултирате със специалист възможно най – бързо, за да може да Ви бъде изготвено индивидуално лечение и да се предотвратят усложнения своевременно.

About Author

Fiz.bg

Центрове FIZ ще помогне на хората да се чувстват свободни, здрави и релаксирани, като предоставя висококачествени масажни услуги и ги прави достъпни за възможно най-много хора.
Запази час